Koalicija udruga u zdravstvu je  24.listopada 2022. organizirala  okrugli stol na temu Sekundarna upotreba podataka u zdravstvu, u prostoru HUB385, Franje Petračića 6 u Zagrebu u trajanju od 14:00 d o 16:00 h. Povod za održavanje okruglog stola je sve češće naglašavanje značajnosti zdravstvenih i medicinskih podataka pacijenata u zdravstvenom sustavu, kako bi se pratila njegova kvaliteta, ishodi liječenja i učinkovitost, kao i sigurnost pacijenata. Stalne su najave digitalizacije zdravstvenog sustava, pa smo željeli propitati što sve podaci u zdravstvenom sustavu znače, kako se mogu koristiti i što to znači za svakog pojedinog građanina, odnosno pacijenta.

Panelisti na okruglom stolu:

1. dipl.ing.med.biokem. Katarina Gvozdanović, osnivačica i voditeljica radne skupine SEKA
  2. dr.sc. Ivan Pristaš, kao predstavnik Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva
  3. Prof.dr.sc. Stjepko Pleština, predstojnik Klinike za onkologiju KBC Zagreb
  4. Ljiljana Vukota, udruga SVE za NJU
  5. Tanja Malbaša, Savez društava multiple skleroze Hrvatske
  6. Iva Katić, mag.iur., tajnica kabineta ravnanatelja AZOP-a

Profesor Pleština objasnio je važnost agregiranih, skupnih podataka za svakodnevnu praksu i donošenje kliničkih odluka, te kako bi nama kao maloj zemlji bilo od iznimne važnosti povezati se s bazama podataka velikih zemalja, jer će nama trebati jako puno vremena da sakupimo podatke i iz njih izvedemo dokaze o kvaliteti liječenja pojedinih bolesti. Naglasio je važnost prikupljanja podataka radi praćenja ishoda, mjerenja kvalitete zdravstvene zaštite i učinkovitosti zdravstvenog sustava, ali i vrijednost podataka svakog pojedinog individualnog pacijenta koji pridonose kvaliteti i pouzdanosti skupnih, agregiranih podataka.

Gospođa  Katarina Gvozdanović ukazala je na činjenicu da podaci u zdravstvu, kod pojedinih pružatelja zdravstvene zaštite kao i kod osiguravatelja  postoje i da ih moramo početi dodatno obrađivati i iz njih učiti. To je jednako važno za akademsku zajednicu i istraživače kao i za sam sustav zdravstva i njegovo unapređenje. Upravo ta potreba natjerala ju je da okupi skupinu entuzijasta iz različitih područja sustava zdravstva u Radnu skupinu za sekundarnu obradu podataka pri Hrvatskom društvu za medicinsku informatiku HLZ.

Gospođa Iva Katić  analizirala je osnovnu namjeru GDPR-a , a to je zaštita osobnih podataka građana Europskog gospodarskog prostora pred velikim „skupljačima podataka“ – društvenim mrežama i digitalnim korporacijama, kako bi ih se zaštitilo od pretjerane marketinške aktivnosti i od zloupotrebe njihovih podataka. Još je istaknula kako se ponekad GDPR koristi kao izgovor da se nešto ne učini, iako bi zapravo trebao olakšati prikupljanje podataka i učiniti ga sigurnijim, te kako AZOP organizira redovne edukacije o GDPR-u i njegovoj primjeni u praksi, te da se na njih moguće prijaviti putem mrežnih stranica AZOP-a.

Dr.sc. Ivan Pristaš pozdravio je održavanje okruglog stola na ovu temu, kao i sve napore da se u Hrvatskoj što brže i što kvalitetnije implementira e-zdravstvo. Sve odluke u sustavu zdravstva trebale bi biti temeljene na kvalitetnim i pouzdanim podacima. U svjetlu sekundarne obrade podataka u zdravstvu izdvojio je registre bolesti, koji bi trebali biti brojniji i kvalitetniji te u mogućnosti umrežavati se s drugim bazama podataka. Dr. Pristaš je  najavio i inicijativu da se u sustavno praćenje ishoda u zdravstvu uvrsti i iskustvo pacijenata, odnosno ishodi liječenja koje prijavljuju pacijenti, kao i potrebu da se udruge pacijenata, ali i šire građanstvo upoznaju sa svim područjima i načinima prikupljanja podataka u zdravstvu koje provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Pristaš smatra da će dolazeći  Europski prostor podataka u zdravstvu pozitivno utjecati na procese prikupljanja u upravljanja podacima u zdravstvu u RH.

Gospođa Tanja Malbaša je izdvojila primjer iznimno uspješnog zagovaračkog projekta  kada je Savez društava multiple skleroze Hrvatske  na temelju podataka o oboljelima od MS u Hrvatskoj te u tijesnoj suradnji s Hrvatskim neurološkim društvom uspio promijeniti smjernice dijagnosticiranja i liječenja MS, što je donijelo značajno poboljšanje kvalitete života i bolje ishode liječenja novodijagnosticiranim oboljelima.  Naglasila je kako kao udruga pacijenata kontinuirano prikupljaju podatke o osobama s MS i njihovoj kvaliteti života, te se u svakoj takvoj aktivnosti savjetuju s AZOP-om.

Gospođa Ljiljana Vukota izrazila je zabrinutost da među bolesnicima, ali i širim krugom građanstva još uvijek postoji nedovoljno znanje i razumijevanje procesa prikupljanja podataka i upravljanja podacima. Smatra da jednako tako postoji vrlo niska svijest o koristima od upotrebe podataka u zdravstvu i tome koliko svaki pojedinac, odnosno njegovi podaci mogu pridonijeti boljem razumijevanju pojedine bolesti, njenog dijagnosticiranja i liječenja, te boljim ishodima zdravstvene zaštite. S druge strane, gospođa Vukota primijetila je u svakodnevnom radu da je tema podataka u zdravstvu sve zanimljivija pacijentima, te da su sve otvoreniji za informacije i edukaciju u tom smjeru.

Moderator Ivica Belina predstavio je rezultate ankete provedene među udrugama pacijenata o poznavanju problematike prikupljanja podataka i njihovim upravljanjem, koji nisu bili na zavidnoj razini, ali pokazuju da pacijenti u Hrvatskoj uopće ne žele podijeliti svoje zdravstvene i medicinske podatke u telefonskim i elektroničkim anketama nepoznatim sobama i da razumiju da ta vrsta podataka nosi veliki potencijal. Belina je najavio seriju susreta na ovu temu kako bi se civilno društvo educiralo i osnažilo za izazove koje nam donosi digitalizacija zdravstva, te prikupljanje podataka, upravljanje podacima i njihovo dijeljenje.