Vrlo smo sretni što možemo objaviti da su u posljednjem broju Liječničkog vjesnika objavljene Hrvatske smjernice za dijagnostiku i liječenje hidradenitisa suppurativa (gnojnog hidradenitisa, acne inversa).

Koalicija udruga u zdravstvu u 2016. i 2017. godini posvetila se podizanju svijesti, kako stručne, tako i opće javnosti o bolesti hidradenitis suppurativa.

Smjernice je izradila radna skupina liječnika dermatovenerologa i kirurga uključenih u problematiku i liječenje HS-a uz potporu mjerodavnih društava Hrvatskog liječničkog zbora: Hrvatskog dematovenerološkog društva i Hrvatskog društva za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju.

Preporuke za dijagnostiku i liječenje HS-a donesene su na osnovu suvremenih znanstvenih spoznaja i kliničkog iskustva članova radne skupine s ciljem bržeg dijagnosticiranja, izjednačenog pristupa liječenju i sprječavanja ireverzibilne kliničke slike bolesti.

Svi navodi u tekstu Smjernica temelje se na dokazima. Smjernice za dijagnostiku i liječenje HS-a imaju za cilj osigurati pravodobno, plansko i sveobuhvatno liječenje HS bolesnika sukladno europskim i svjetskim smjernicama, a radi postizanja optimalne učinkovitosti, sigurnosti i farmakoenkonomske opravdanosti.

Izvor: Liječnički vijesnik 2017;139:247-253

Download: Hrvatske smjernice za dijagnostiku i liječenje hidradenitisa suppurativa (gnojnog hidradenitisa, acne inversa).