Svjetski dan bolesnika 2017.

Svjetski dan bolesnika 2017.

Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače diljem svijeta, a utemeljio ga je Papa Ivan Pavao II. 1992. godine kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme. Svrha obilježavanja ovog Dana je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.

Koalicija udruga u zdravstvu bavi se ovom problematikom svakoga dana u godini, te smo imali potrebu skrenuti pozornost na ovaj jedan dan kada je svijest u društvu o potrebama osoba koje su bolesne i njihovih obitelji najviše prisutna.

Namjera ovog dana je prisjetiti se i zahvaliti svima onima koji skrbe o bolesnicima,a to su zdravstveni i nezdravstveni radnici te brojni drugi djelatnici i volonteri koji svojim plemenitim radom brinu o potrebama bolesnika. Nikako ne smijemo zaboraviti ni obitelji i prijatelje bolesnika koje o njima skrbe, s njima dijele brige i strah i sve male ili velike pobjede u nošenju s bolešću.

Svi smo barem jednom jednom bili prehlađeni, imali gripu ili neko slično prolazno stanje, kada smo bili nemoćni i ovisni o pomoći i podršci drugih. Mnogi od nas godinama žive s kroničnim bolestima i stanjima koja zahtijevaju posebnu pažnju i prilagođen stil života. Ono što je važno je zadržati životnu radost i kvalitetu života, kojoj svaki pojedinac za sebe može pridonijeti,ali mu je u tome važna i potpora zajednice, kako bi mu život bez obzira na zdravstveno stanje bio pun i dostojanstven.

Zato vas sve pozivamo da na ovaj dan ne odete samo u crkvu, na neku manifestaciju ili akciju kojom se ovaj dan obilježava, da ne date samo neku donaciju, i čiste savjesti krenete za svojim poslom. Sve je to važno i potrebno, ali… Ako već dugo niste nazvali ili posjetili bolesnog prijatelja ili člana obitelji, učinite to danas. Darujte osmijeh i razgovor, darujte malo sebe. Na kraju, samo je to neprocjenjivo.

Uz Svjetski dan bolesnika, želimo svim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima koji skrbe o bolesnim osobama bolje uvjete rada, profesionalno dostojanstvo i mnogo strpljenja za iskušenja kojima ih njihovi poslovi izlažu.

2017-04-24T13:43:00+00:00 10. veljače 2017|Categories: Svjetski dan bolesnika|