Priopćenje: Kada će naša djeca dobiti lijek?

Priopćenje: Kada će naša djeca dobiti lijek?

„Očekujemo od premijera Andreja Plenkovića da u roku od 10 dana, kako je sam rekao, održi obećanje i donese konkretna sustavna rješenja za liječenje djece od oboljele od spinalne mišićne atrofije, ali i neuroblastoma te svih budućih sličnih slučajeva u Hrvatskoj. Najbolje rješenje je osnivanje Fonda za inovativne terapije i vjerujemo premijeru da će to dati u zadatak Ministru financija“, poručili su danas iz Koalicije udruga u zdravstvu i Udruge Kolibrići, roditelja djece s teškoćama u razvoju nakon Okruglog stola na kojem je Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio da će se osnovati fond koji bi se financirao donacijama.

Ministar zdravstva opet poručuje roditeljima da se snađu sami i skupljaju novce, a to je posao ministra financija

„Mogao nam je reći da novce i dalje skupljaju roditelji humanitarnim akcijama. To je neozbiljno i ponavlja ono što nam se čitavo vrijeme poručuje – snađite se sami. Naša djeca nemaju vremena. Bolest je opaka i progresivna i Vlada mora omogućiti lijek našoj djeci. Vjerujemo da će premijer dati prave odgovore u roku kojem je rekao“, kazala je Ana Alapić predsjednica Udruge Kolibrići.

Europska zdravstvena organizacija još 1. lipnja odobrila lijek za oboljele od SMA, a on još nije dostupan u Hrvatskoj. Nakon prosvjeda održanog 30. studenog na Trgu svetog Marka predstavnike Udruge Kolibrići primio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te obećao kako će u roku dva tjedna ministar zdravstva Milan Kujundžić izaći s prijedlogom kojim će štićenici Udruge Kolibrići dobiti spasonosni lijek Spinrazu.

Osnivanje Fonda za inovativne terapije financiranog javnim sredstvima pored Udruge Kolibrići podržavaju i Koalicija udruga u zdravstvu, Centar za mirovne studije, Zaklada solidarna, te Udruga Krijesnica za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim oboljenjima, a svoju potporu dala je i Ines Strenja Linić, predsjednica saborskog odbora za zdravstvo.

„Hrvatska je na dnu izdvajanja javnog novca za zdravstvo u Europi. Potrebno je bez odgode reformirati neučinkovito zdravstvo za što postoje i EU sredstva. Procese trebaju voditi i odluke donositi stručnjaci iz područja medicine i ekonomije, a ne politika na štetu oboljele djece“, kazao je Ivica Belina iz Koalicije udruga u zdravstvu.

Koalicija udruga u zdravstvu, Zaklada SOLIDARNA i Centar za mirovne studije na ovu i druge goruće teme u zdravstvu u utorak 5. prosinca organizira javnu raspravu pod nazivom „Pristup zdravlju – pravo ili milost?“ u Kinu Europa s početkom 10 sati.