Poziv na obilježavanje 10. godišnjice djelovanja udruge Jedra

Poziv na obilježavanje 10. godišnjice djelovanja udruge Jedra

Udruga Jedra Vas poziva na svečanu Akademiju koja se održava 24. studenog 2017. godine, s početkom u 20 sati, u Glazbenoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 12, Zagreb, na kojoj će se slaviti borba za zdravija pluća naših građana.

Obilježit će se dva važna datuma: deset godina Udruge Jedra – pionira borbe za prava bolesnika oboljelih od karcinoma pluća i drugih bolesti respiratornog sustava i osnivanje Povjerenstva za donošenje Nacionalnog plana za borbu protiv raka što je rezultat rada i udruge Jedra, brojnih znalaca i entuzijasta.

Na svečanom obilježavanju jubileja nastupit će dragi prijatelji udruge Cynthia Hansell-Bakić prvakinja Opere Hrvatskoga narodnog kazališta, doc.dr. sc. Josip Joachim Grah vrhunski liječnik i glazbenik, prof. Vladimir Babin eminentni hrvatski pijanist, Siniša Leopold hrvatski dirigent, skladatelj, pisac, glazbeni pedagog i publicist­ sa studentskim tamburaškim ansamblom, Anja Žabkar sopran, Marijana Cirkveni sopran, Dagmar Drechslerova mezzosopran. Plesni par po izboru maestra Dinka Bogdanića i glazbena diva Radojka Šverko.

Udruga oboljelih od raka pluća i drugih bolesti pluća „Jedra“ osnovana na incijativu samih bolesnika, članova njihovih obitelji i medicinskih djelatnika koji se svakodnevno susreću s ovom bolesti. Naime, rak pluća jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti i ujedno vodeći uzrok smrti među svim karcinomima u žena i muškaraca. U Hrvatskoj je to najčešći oblik raka u muškaraca i drugi po učestalosti rak u žena, odmah nakon raka dojke. S obzirom da se rak pluća otkriva kasno, kada je bolest već uznapredovala, ishodi liječenja još uvijek su skromni. Najnovije metode pružaju nadu da će i rak pluća, zahvaljujući novim dijagnostičkim i terapijskim mogućnostima, uskoro postati kronična bolest.

Osnovni cilj osnivanja udruge „Jedra“ je isticanje važnosti zajedničkog djelovanja svih društvenih sfera u borbi protiv raka, osvješćivanje opće javnosti o problematici raka i važnosti postavljanja rane dijagnoze, osiguravanje dostupnosti najboljih načina liječenja te poticanje državnih institucije da po uzoru na Europski parlament i Europsku komisiju i Hrvatska donese Nacionalni program za borbu protiv raka.

Udruga “Jedra” od samog osnivanja pokrenula je mnogobrojne kampanje, tiskovne konferencije i peticije. Prepoznata i podržana sa strane medija, javnosti, profesionalnih stručnjaka i Europskih civilnih društva.

Pregled najznačajnijih projekata:

 • Lipanj 2008. – Prva tiskovna konferencija
 • Srpanj 2008. – Peticija za bolji tretman oboljelih od raka
 • Rujan 2008. – U suradnji s drugim udrugama peticiju je potpisalo 3.350 potpisnika – predano Ministru zdravstva i socijalne skrbi
 • Rujan 2008. – Nositelji inicijative „Duhanska kuna“
 • Veljača 2009. – Javnozdravstena akcija „Zajedno protiv raka“ – pokreću ju Udruge “Jedra”, “Europa Donna” i “Europacolon″ pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog Sabora i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi
 • Listopad 2010. – Grand PRix 2010 (nagrada HUOJ-a), Odnosi s javnošću u javnom sektoru za edukativno-informativnu akcija “Zajedno protiv raka”
 • Prosinac 2011. – humanitarna modna revija „mRAK žene“
 • Siječanj 2012. – projekt „Važnost psihološke potpore oboljelih od raka pluća“
 • Studeni 2012. – projekt „Želim disati“ – promocija zdravlja i osvješćivanje važnosti pravilnog disanja kod djece predškolske dobi.
 • Studeni 2014. – kampanja „Govorimo o raku pluća“
 • Prosinac 2014. – Predstavnici Udruge Jedra i Stručnog društva Toraks pozvani su u ured Predsjednika
 • Svibanj 2015. – u okviru kampanje “Govorimo o raku pluća” pokrenuta je inicijativa za prikupljanje potpisa građana – cilj: vodeći javno zdravstveni problem staviti pod kontrolu
 • Svibanj 2016. – Obilježavanje Svjetskog tjedna nepušenja
 • Rujan 2016. – Obilježavanje Svjetskog tjedna idiopatske plućne fibroze (IPF-a) – kampanja „ „Udahnite život sa lakoćom“
 • Rujan 2017.- Obilježavanje Svjetskog tjedna idiopatske plućne fibroze (IPF-a) – kampanja „Slušajte zvukove IPF-a, idiopatske plućne fibroze“

Nadamo se da će Vam navedeno biti dovoljan razlog da prepoznate vrijednost rada Udruge Jedra i uveličate proslavu svojim dolaskom.

Obavezno potvrdite svoj dolazak na mail udruga.jedra@gmail.com, mob: 091 1830493.

2017-11-22T09:32:52+00:00 22. studenoga 2017|Categories: Novosti, Rak pluća, Udruga Jedra|