Pozdravljamo povijesnu odluku Ustavnog suda – pravo na pobačaj je temeljno ljudsko pravo žena

Pozdravljamo povijesnu odluku Ustavnog suda – pravo na pobačaj je temeljno ljudsko pravo žena

KUZ pozdravlja Odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske o suglasnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece s Ustavom Republike Hrvatske. Žene u Hrvatskoj imaju pravo samostalno odlučivati o vlastitom tijelu – to je naše temeljno ljudsko pravo. KUZ se zalaže da žene u Hrvatskoj imaju pravo samostalno odlučivati o vlastitom tijelu.
Jedno od temeljnih prava svakog pacijenta, pa tako i svake žene, je pravo na donošenje odluke o svom zdravlju na temelju relevantnih informacija. To pravo garantira i Zakon o zaštiti prava pacijenata.

KUZ će se zalagati i borit protiv svakog ograničavanja ljudskih prava žena i prava manjinskih skupina, kao i protiv svakog ograničavanja prava žena i prava manjinskih skupina u cijelom svijetu. 

Pobačaj u Hrvatskoj mora ostati legalan, dostupan i siguran, a ova odluka Ustavnog suda to i potvrđuje. U zemlji koja ima tako negativan prirast stanovništva i koja se stalno poziva na potrebu porasta nataliteta, svakako je potrebno razmišljati i o reproduktivnom zdravlju žena, što im omogućava legalan, dostupan i siguran pobačaj.

Žensko tijelo nije i ne smije biti poligon za iživljavanje vjerskih i ostalih dogmatika, šovinista i seksista, nasilnika i ženomrzaca. KUZ podržava samo medicinu zasnovanu na znastvenim dokazima, među kojima se nikako ne nalaze osobni stavovi i vrijednosti pojedinaca. Umjesto da se usmjerimo na prijeko potrebno zdravstveno odgajanje i obrazovanje, koje bi novim, mladim generacijama omogućile da se se odgovorno i educirano odnose prema svom zdravlju, ti ih pojedinci nastoje zadržati u mraku i neznanju, čime ih se izlaže brojnim opasnostima.

Ne smije se dopustiti najavljeno zaobilaženje odluke Ustavnog suda i pritisak kojemu dokazani protivnici ljudskih prava žena i prava manjinskih skupina u hrvatskom društvu već pokušavaju izložiti Hrvatski sabor.

Pravo žene na donošenje odluka o vlastitom tijelu ne smije biti predmetom referenduma, kako to isti najavljuju. Tome ćemo se suprotstaviti svim  sredstvima, institucionalno, kao i građanskim organiziranjem i protestima.

KUZ poziva sve građanke i građane da se zajednički suprotstavimo svakom daljnjem pokušaju ukidanja ljudskih prava žena. 

2017-04-26T17:39:26+00:00 3. ožujka 2017|Categories: Novosti, Pravo na pobačaj, Pravo na samostalno odlučivanje o vlastitom tijelu|