Međunarodni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti 15. veljače

Međunarodni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti 15. veljače

Međunarodni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti obilježava se 15. veljače na inicijativu Childhood Cancer International (CCI), nekadašnjeg Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od malignih bolesti (ICCCPO). Ovim danom želi se podignuti svijest o malignim bolestima koje pogađaju djecu i mlade te pružiti potporu njima i njihovim obiteljima. Svako dijete oboljelo od malignih bolesti zaslužuje najbolju moguću medicinsku i psihološku skrb bez obzira na zemlju njegova podrijetla, rasu te financijski ili socijalni status.

Međunarodni simbol borbe protiv raka među djecom je zlatna vrpca. Njome se želi ukazati koliko je dječji život dragocjen te nas podsjetiti na male heroje koji se svakodnevno bore protiv ovih bolesti.  Nošenjem zlatne vrpce svatko od nas može se uključiti u obilježavanje ovoga dana, a kako pomoći oboljeloj djeci i mladima možete saznati na internet stranici udruge Krijesnica.

Prema zadnjim podacima Registra za rak RH, u Hrvatskoj je 2014. godine od malignih bolesti oboljelo 123 djece (62 djevojčice) u dobi od 0-14 godina odnosno 175 djece (90 djevojčica) u dobi od 0-19 godina.

Prema zadnjim podacima o umrlim osobama, 2015. godine je od malignih bolesti umrlo 21 dijete (11 djevojčica) u dobi od 0-14 godina odnosno 31 dijete (15 djevojčica) u dobi od 0-19 godina.

U liječenju malignih bolesti je teško govoriti o izlječenju, nego se uobičajeno govori o petogodišnjem preživljenju kao mjeri izlječenja. Nedavno publicirani podaci iz velikog europskog opservacijskog istraživanja pokazuju da je petogodišnje preživljenje od malignih bolesti u djece u Hrvatskoj usporedivo s drugim europskim zemljama, te za akutne limfatične leukemije iznosi preko 85 %, dok je za ukupne tumore u dječjoj dobi nešto preko 80 %.

Najčešće dijagnoze malignih bolesti u djece (0-19) su bile leukemije (41; 35 u dobi od 0-14), zatim maligni tumori mozga i leđne moždine (27; 22 od 0-14)) te limfomi (23; 12 od 0-14 godina).

Krijesnica – udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima poziva vas da se pridružite obilježavanju Međunarodnog dana djeteta oboljelog od maligne bolesti javnom akcijom u srijedu, dana 15.2.2017., u terminu od 14:00-19:00 sati na tramvajskom okretištu Črnomerec.

Cilj akcije je senzibilizacija javnosti o problematici malignih bolesti u dječjoj dobi, a provodit će je Mladi Krijesnice, koju čine mladi liječeni od malignih bolesti u djetinjstvu i volonteri.

Informacije o Međunarodnom danu djeteta oboljelog od maligne bolesti prenosit će se balonima Krijesnice koji će nositi letak s informacijama o predrasudama s kojima se susreću obitelji čije je dijete suočeno s malignom bolesti. Baloni će tramvajima putovati u sve krajeve grada Zagreba, pružajući građanima informacije o malignim bolestima u dječjoj dobi i rušeći predrasude koje vrlo nepovoljno utječu na liječenje i rehabilitaciju naših malih junaka.

Djeca suočena s malignim bolestima dječje dobi na pedijatrijskim hemato-onkološkim odjelima Klinike za dječje bolesti Zagreb, KBC-a Zagreb i KBC-a Rijeka za to vrijeme družit će se s Mladima Krijesnice i volonterima koji će im podijeliti poklone i tople riječi podrške.

Svi zajedno, ne okrećući glavu i podržavajući djecu i obitelji suočene s malignom bolesti možemo napraviti puno za njihov oporavak!

2017-04-26T17:39:45+00:00 14. veljače 2017|Categories: Međunarodni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti, Novosti, Udruga Krijesnica|