Javno savjetovanje o jačanju suradnje u borbi protiv bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem

Javno savjetovanje o jačanju suradnje u borbi protiv bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem

Pozivamo javnost i sve zainteresirane na sudjelovanje u javnom savjetovanju o jačanju suradnje u borbi protiv bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem. Savjetovanje uključuje pitanja o otporu cijepljenju, održivim politikama cijepljenja u EU-u i usklađivanju na razini EU-a u pogledu cijepljenja.

Upitnik možete ispuniti na ovom linku.

Cijepljenje je jedna od najmoćnijih i najisplativijih mjera zaštite javnog zdravlja razvijenih u 20. stoljeću te glavni instrument primarne prevencije bolesti. Brojne zemlje Europe trenutačno se suočavaju s velikom pojavom ospica, što se moglo izbjeći. Što je još gore, ospice se iz Europe šire u druge dijelove svijeta. Osim toga, i dalje postoji rizik od (ponovnog) unošenja poliovirusa u EU, što ugrožava trenutačni status EU-a kao područja bez dječje paralize i podriva globalnu inicijativu za iskorjenjivanje dječje paralize. Trenutačno se u EU-u cijepljenjem protiv sezonske gripe godišnje spriječi do 37 000 smrtnih slučajeva. Međutim, stopa procijepljenosti protiv sezonske gripe u većini država EU-a znatno je niža od dogovorenog cilja od 75 % za starije osobe (Preporuka Vijeća o cijepljenju protiv sezonske gripe, 2009.).

Trenutačni problemi povezani s niskom i opadajućom procijepljenošću, nestašicom cjepiva i otporom cijepljenju zahtijevaju hitan odgovor. U Zaključcima Vijeća o cijepljenju kao učinkovitom alatu javnog zdravlja države članice i Komisija pozivaju se na pripremu zajedničkih mjera razmjene primjera dobre prakse u politici cijepljenja. Nadalje, u Zaključcima Vijeća Komisija se poziva da utvrdi sinergiju između cijepljenja i drugih politika i zakonodavstva EU-a, posebno u pogledu upravljanja krizama i pripravnosti.

U svibnju 2017. Komisija je organizirala radionicu na temu stvaranja novih partnerstava za mjere EU-a u području cijepljenja kako bi istražila kako se suradnjom na razini EU-a mogu povećati procijepljenost, riješiti problemi nestašice cjepiva te jačati programi redovnoga cijepljenja, uzimajući u obzir mogući utjecaj cijepljenja na potrošnju antibiotika.

U tu će svrhu 2018. stupiti na snagu zajedničke mjere u vezi s cijepljenjem, koje se sufinanciraju iz Zdravstvenog programa Unije i usmjerene su na jačanje interakcije informacijskih sustava o imunizaciji, bolje predviđanje ponude i potražnje, bolje određivanje prioriteta za istraživanje i razvoj cjepiva te rješavanje problema otpora cijepljenju.

Ispunjavanje upitnika traje 15-ak minuta.

Izvor: upitnik

2018-03-05T13:25:07+00:00 5. ožujka 2018|Categories: Cijepljenje, Novosti|