Svjetski dan biciklista

Loading Events
  • This event has passed.

Dana, 16. srpnja, obilježava se Svjetski dan biciklista. Bicikl je jedan od najboljih, najjeftinijih i najpristupačnijih prijevoznih sredstava.

Prema zapisima, prvi bicikl izumili su Francuzi Pierre Lallemente i Ernest Michaux tijekom 1860-ih godina. No, mnogi povjesničari s time se nisu složili, a neki od njih tvrde da se uz bicikl ne veže niti jedno konkretno ime. Kao prvog vozača bicikla navode Karla von Draisa, njemačkog baruna koji je 1817. godine konstruirao bicikl na guranje.

Pojam “bicikl” nije postojao sve do 1860-ih kada su ga smislili Francuzi kako bi opisali novi dvokotač s mehaničkim pogonom. Orville i Wilbur Wright, braća koja su izmislila prvi avion, vodili su jedan mali servis za bicikle u Daytonu, u SAD-u. Radionicu su koristili kako bi izradili letjelicu Wright Flyer.

Dostava biciklom se u zadnjih 30-ak godina razvila u važnu industriju, poglavito u gradovima gdje su si kuriri stvorili ugled radi brzine dostave te vještina izbjegavanja gužvi u prometu. Na starom kontinentu bicikli se često koriste kao prijevozno sredstvo – u Italiji bicikl koriste u 5% svih gradskih putovanja, u Nizozemskoj 30%, a sedam od osam Danaca starijih od 15 godina posjeduje bajk. U SAD-u je stvar znatno drugačija – bicikl se za prometovanje gradom koristi u manje od 1% slučajeva.

Tour de France je jedna od najpoznatijih biciklističkih utrka u svijetu. Prva utrka je održana davne 1903. godine i smatra se da je najveći test izdržljivosti u sportu uopće. Biciklistički Moto Cross (BMX), ekstremna disciplina biciklističkog utrkivanja, postao je sport 2008. na ljetnim Olimpijskim igrama u Pekingu. Maris Stromberg iz Latvije je osvojio prvu zlatnu medalju u muškoj konkurenciji BMX-a, dok je u ženskoj konkurenciji zlatnu medalju osvojila Anne-Caroline Chausson iz Francuske.