Zašto zahtijevamo poskupljenje cigareta, alkohola, slatke i masne hrane?

Zašto zahtijevamo poskupljenje cigareta, alkohola, slatke i masne hrane?

Svima je nama život u ovoj državi  obilježen, u najmanju ruku, neizvjesnošću: ekonomskom, političkom, egzistencijalnom. Rak je bolest koja je nepredvidljiva. Javlja se i kod osoba koje nisu izložene ni jednom od faktora rizika. I ne postoji način, za sada, da je u potpunosti spriječimo ili izbjegnemo. I dok se taj način ne otkrije, svi mi živimo u neizvjesnosti. Međutim, postoje načini pomoću kojih možemo smanjiti vjerojatnost da obolimo. Svatko od nas. Stoga smo ove godine posebnu pažnju posvetili raku, od kojeg trenutno umire svaki četvrti građanin Hrvatske  godišnje, odnosno 38 osoba dnevno.

Ta brojka tendira prerasti u svaki TREĆI građanin Hrvatske dnevno.

Čitave smo se godine vodili time da u javnosti osvijestimo što kao društvo, zajednica, ustanove, organizacije civilnog društva možemo učiniti da se te crne brojke smanje? Uspjeli smo uključiti ključne donosioce odluka iz političkog okruženja i iz medicinske zajednice u naše napore, te je nacionalni plan za borbu protiv zloćudnih bolesti u izradi.

S obzirom da su pušenje, prekomjerno pijenje alkohola i prekomjerna  debljina dokazano najčešći faktori rizika i veliki broj zloćudnih bolesti se s njima može direktno povezati, odlučili smo zagovarati poskupljenje proizvoda koji povećavaju rizik obolijevanja od raka. Ukoliko ti proizvodi postanu manje dostupni, veća je vjerojatnost da će biti u tako širokoj uporabi. U ostalim tekstovima i porukama na ovim stranicama navodili smo i navodit ćemo podatke o broju pušača, osoba koje prekomjerno piju, broju pretilih osoba… Ono o čemu se rijetko govori su faktori rizika u okolišu i radnoj sredini ( 40% oboljelih od raka je u produktivnoj dobi od 40-65 godina). O tim faktorima rizika bi brigu, ali i odgovornost za njih trebalo preuzeti društvo. I političko vodstvo države.

Često nam govore da je naš stil života osobni izbor. Svi volimo vjerovati da je tako, međutim, ako nam društvo i institucije ne omogući da izbjegavamo štetne navike, i održavamo one zdrave i poželjne, odgovornost pojedinca nikad nije samo na njemu. Stoga ćemo od Vlade RH zahtijevati značajno poskupljenje štetnih proizvoda, kako bi se smanjila njihova dostupnost i učestalost uporabe, u korist povećanja zdravlja stanovnika RH, a sve prihode od tako prikupljenog novca treba usmjeriti u prevenciju, dijagnostiku i liječenje raka.

2016-12-19T11:41:36+00:00 19. prosinca 2016|Categories: Poskupljenje alkohola, Poskupljenje cigareta, Štetne navike|