Započinje kampanja za uspješnije liječenje od raka

Započinje kampanja za uspješnije liječenje od raka

U utorak 27. svibnja 2014., od 9 do 15 sati, u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar, Rockefellerova 4, Zagreb, započinje kampanja za postizanje što uspješnijeg liječenja oboljelih od raka kojom se želi potaknuti aktivnije sudjelovanje bolesnika u vlastitom liječenju u cilju postizanja što boljih rezultata. Želja je ukazati na potrebu racionalnijeg dijagnostičko-terapijskog postupka na svim razinama zdravstvene zaštite, osobito u ordinacijama obiteljskih liječnika te ohrabriti pacijente i udruge pacijenata kao i farmaceutske tvrtke na aktivno uključivanje i sudjelovanje u liječenju onkoloških bolesnika.

Kampanja je pokrenuta od strane Zaklade Onkologija i Hrvatskog društva za farmakoekonomiku i ekonomiku zdravstva, a započinje temom ‘Liječenje onkoloških bolesnika – Bolesnik mora znati, htjeti, tražiti i sudjelovati’, a cilj je podržati i aktivno sudjelovati u ovom po prvi puta organiziranom načinu skrbi za onkološke bolesnike u Hrvatskoj. Predstavljanju kampanje će se u utorak u Školi narodnog zdravlja pridružiti i njena ambasadorica, televizijska novinarka Hloverka Novak Srzić, te dr.med. Almenka Balenović, spec.med. rada i sporta predsjednica Udruge žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja “Sve za nju”.

Domaći stručnjaci s područja kliničke onkologije, farmakoekonomike, javnog zdravstva i kliničke farmakologije na skupu će pokazati kako vrlo često najskuplji lijekovi to zapravo i nisu te pokušati podići svijest o palijativnoj skrbi koja značajno racionalizira troškove u dijagnostici i liječenju onkoloških bolesnika, a da pritom samim bolesnicima pomaže više od ‘uobičajenih kliničkih pristupa’.

Očekuje se da na Skup dođu i predstavnici udruga pacijenata s dobrim idejama i namjerama.