Rezultati istraživanja među političkim strankama o budućnosti onkološke zdravstvene zaštite u Hrvatskoj

Rezultati istraživanja među političkim strankama o budućnosti onkološke zdravstvene zaštite u Hrvatskoj

Uoči parlamentarnih izbora, sve stranke najavile donošenje Nacionalnog plana za borbu protiv zloćudnih bolesti

Uoči izbora za Hrvatski sabor, Koalicija udruga u zdravstvu i platforma Onkologija.hr uputile su koalicijama i strankama HDZ-u, Narodnoj koaliciji, MOST-u, IDS-u, PAMETNO, BM365, HDSSB-u, OraH-u i Živom zidu upitnik o njihovim planovima za zdravstvo, primarno za onkologiju u sljedećem četverogodišnjem mandatu.

Sve političke opcije smatraju da trenutačna onkološka skrb za bolesnike u Republici Hrvatskoj nije dovoljno razvijena, te da u njoj ima mjesta za poboljšanja. Priznaju da trenutačna dostupnost dijagnostike i liječenja onkoloških pacijenata nisu jednako dostupne svim građanima. Sve stranke najavljuju da je svakako potrebno donijeti Nacionalni plan borbe protiv zloćudnih bolesti, a pri tome Narodna koalicija i MB 365 zagovaraju politički konsenzus. MOST ističe da su upravo oni inicirali tematsku sjednicu Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Hrvatskog sabora, na kojoj je donesena odluka o izradi Nacionalnog onkološkog plana. HDZ pak ističe da bi Nacionalni plan za borbu protiv onkoloških bolesti trebao osigurati kvalitetnije preventivne programe i programe ranog otkrivanja raka, kvalitetnije i najmodernije metode liječenja i palijativnu skrb.

Kako stranke planiraju riješiti visoku smrtnost od raka?

Narodna koalicija ističe problem disperziranosti liječenja po svim bolnicama kao jedan od uzroka visoke smrtnosti. Povećanje dostupnosti vide kroz osnivanje centara izvrsnosti, “high volume” centara, nabavu potrebnih instrumenata i zapošljavanje medicinskog osoblja koje je deficitarno. Narodna koalicija smatra da se smrtnost od onkoloških bolesti može smanjiti kroz učinkovitije programe prevencije i ranog otkrivanja raka. HDZ i Narodna koalicija zagovaraju suradnju s primarnom zdravstvenom zaštitom, a stranka BM 365 navodi potrebu kontinuiranih kampanja i kontinuirane edukacije građana, te korekciju preventivnih i screening programa u područjima u kojima ne daju rezultate. O dostupnosti inovativnih lijekova, Narodna koalicija , OraH i BM 365 slažu se da je potrebno povećati dostupnost inovativnih lijekova i liječenja , dok HDZ smatra da je dostupnost lijekova dobra te zagovara razvijanje centara za radioterapiju. Pitanje o povećanju dostupnosti inovativnih lijekova MOST i BM 365 su preskočili.

Preniska izdvajanja za onkologiju

Koalicija udruga u zdravstvu i platforma Onkologija .hr smatra da rezultati ovog istraživanja upućuju na to da su stranke svjesne problema onkološke skrbi u Hrvatskoj, no ni jedna stranka ne nudi konkretna rješenja kako smanjiti smrtnost, povećati dostupnost dijagnostike i liječenja inovativnim lijekovima, istaknuo je predsjednik KUZ-a Ivica Belina: „ KUZ i platforma Onkologija.hr će i dalje upozoravati na premala ulaganja u zdravstvenu skrb onkoloških bolesnika na što upozorava i zadnje IHE istraživanje prema kojemu dolazimo i do sljedeće besmislice u posvećenosti liječenju onkoloških bolesnika: iako nam smrtnost raste, preživljavanje pada i onkologija postaje glavni javnozdravstveni problem, mi ipak odlučujemo smanjiti troškove za lijekove, a sve to imajući na umu da troškovi za lijekove čine samo 20 % ukupnih izravnih troškova za onkologiju. Ukupno izdvajanje za onkologiju je i dalje dvostruko manje od prosjeka zemalja Europske unije i iznosi 80 eura po stanovniku , od čega samo 16 eura za lijekove. Znatno lošija od nas je samo Rumunjska“, zaključio je Belina.

Na konferenciji za novinare je upozoreno da bi se kvalitetna skrb za onkološke bolesnike mogla postići i kada bi državni proračun uplaćivao zdravstvu 2,4 milijarde kuna, koje do sada nije plaćao unatoč zakonskoj obvezi.

Ovdje možete pročitati odgovore političkih stranaka.