Reagiranje na Ministrovu izjavu o poskupljenjima – mobiteli?

Reagiranje na Ministrovu izjavu o poskupljenjima – mobiteli?

Koalicija udruga u zdravstvu je početkom 2017. godine predložila poskupljenja duhanskih proizvoda, alkoholnih pića i “nezdrave” hrane, a u inicijativi oko poskupljenja duhana pridružila joj se i Udruga poslodavaca u zdravstvu, s prijedlogom “Zdravog fonda”, u koji bi se novac od povišenja poreza na duhanske proizvode slijevao i koristio se za potrebe zdravstvene zaštite građana. Ali, nije nam jasno kako su se u istoj košari našli mobiteli?

Podržavamo ideju ministra Kujundžića o povišenju poreza na duhanske proizvode, alkohol i “nezdravu” hranu, čak i kocku kao izvor ovisnosti, kao i da se ti novci slijevaju u “Zdravi fond”, a ne u polumračni sustav zdravstva.

Možda bismo i mogli govoriti o tome koliki udio u troškovima jednog domaćinstva čine računi za mobilnu telefoniju, možda bismo mogli govoriti i o njihovoj ekscesivnoj uporabi… Ali, to je naša svakodnevica, i ako budemo pošteni prema sami sebi, možete li zamisliti da vam netko ograniči uporabu džepnog ljubimca koji vas povezuje s čitavim svijetom?

Podržavamo ideju da se građanima RH koji rade u drugim zemljama ograniči pravo na zdravstvenu zaštitu, budući da oni za svoj rad u većini slučajeva primaju bruto plaću i od njih se očekuje da zdravstveno osiguranje plaćaju i zdravstvenu zaštitu koriste u zemlji u kojoj borave. Podsjećamo da u Hrvatskoj oko 30% građana radi i uplaćuje doprinose od svog rada za zdravstvenu zaštitu svih građana RH. Takva je situacija neodrživa.

Na kraju, moramo istaknuti da sve ove ideje prihvaćamo samo pod uvjetom da Republika Hvatska poštuje vlastite zakone, i da je Vlada dužna uplatiti u cijelosti udio od poreza na duhanske proizvode i platiti troškove zdravstvene zaštite građana koji nisu obveznici obveznog zdravstvenog osiguranja. Jer, ako se novac za to pokušava prikupiti kroz porez na luksuz (koji u svojoj maloj glavi uporno pokušavam povezati sa zdravstvom) kako bi vuk bio sit a koza cijela, to baš i ne bi trebalo samo tako proći. Sjećam se samo izjava pojedinih saborskih zastupnika i ministara o tome kako u zdravstvu “leži” novac koji bi oni mogli “obrnuti”…. Dragi moji sugrađani Lijepe nam naše, obrnuli su nas već i koji puta previše!

S poštovanjem,
Predsjednik KUZ-a:
Ivica Belina

2017-09-22T13:06:10+00:00 22. rujna 2017|Categories: Novosti, Reagiranje|