Pridružite se obilježavanju 21. Dana narcisa

Pridružite se obilježavanju 21. Dana narcisa

Dan narcisa je humanitarna akcija tijekom koje se prodaju poklonjene narcise, a prikupljena se sredstva namjenjuju prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Ova se manifestacija održava pod zajedničkim sloganom u svim gradovima Hrvatske u kojima djeluju klubovi žena liječenih i operiranih na dojci.U subotu 25. ožujka od 10 do 14 sati na Cvjetnom trgu Hrvatski zavod za javno zdravstvo će građanima predstavljati Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke koji se provodi od 2006., a Udruga SVE za NJU predstavit će rad Udruge i Centra za psihološku pomoć ženama oboljelima ne samo od raka dojke, nego od bilo koje vrste maligne bolesti. Posjetitelji će na edukativnom štandu moći dobiti različite letke o prevenciji i odgovore na pitanja koja postave stručnjacima. Štandove udruge SVE za NJU možete posjetiti i u City centru one West i East od 9 do 18 sati.

U prodaji narcisa od 10 do 14 sati na štandu udruge Europa Donna sudjelovat će brojne osobe iz javnog života, a sav prihod od prodaje bit će doniran za kupnju aparata za intraoperativno zračenje.

Na Trgu bana Josipa Jelačića s početkom u 9:30, Nastavni zavod za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba će postaviti mobilni mamograf u kojem će žene od 40 do 49 godina te one starije od 69 imati jedinstvenu priliku obaviti besplatnu mamografiju bez uputnice. One koje tog dana ne uspiju obaviti ovu dijagnostičku pretragu moći će se predbilježiti i bit će pozvane na ovaj pregled u sljedećim danima u Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Danom narcisa pokušava se ukazati na to kako je rak dojke najčešći tumor kod žena te kako njegovo rano otkrivanje spašava život. Narcisi simboliziraju nadu, buđenje i novi početak. Ovaj dan prvi put je obilježen 5. travnja 1997. godine.

Rak dojke najčešće je sijelo raka kod žena u Hrvatskoj – 2014. godine zabilježene su 2644 nove bolesnice, a umrle su 1071 žene. Svakoj jedanaestoj ženi u Republici Hrvatskoj trenutačno prijeti rak dojke, dok se u sljedećim godinama može očekivati daljnji trend porasta broja oboljelih. Broj žena oboljelih i umrlih od raka dojke raste s dobi, osobito iznad 45. godine života. Važno je što ranije otkriti bolest, jer se više od 90 % bolesnica s rakom dojke može izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje je preživljenje u tom slučaju 96 posto.