Poziv na tiskovnu konferenciju: “Zdravi fond” i poskupljenje štetnih proizvoda

Poziv na tiskovnu konferenciju: “Zdravi fond” i poskupljenje štetnih proizvoda

Pozivamo Vas na konferenciju za medije, koja će se održati u srijedu, 11. siječnja u 11:00 sati u prostorijama Udruge poslodavaca u zdravstvu, Savska cesta 41 (7. kat) na kojoj će biti najavljena zajednička inicijativa Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ) i Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) o „Zdravom fondu“ te o značajnom poskupljenju duhanskih proizvoda, alkoholnih pića, slatkih napitaka i hrane s visokim udjelom zasićenih masnih kiselina.

O inicijativi: Nedavno objavljeno istraživanje OECD-a o zdravlju u Europi pokazalo je zabrinjavajuće podatke o broju Hrvata koji umiru od karcinoma s obzirom na europski prosjek. Naime, na godinu više od milijun i 300 tisuća stanovnika Europske Unije umre od raka, a najviše stope smrtnosti su upravo u Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Slovačkoj i Danskoj, gdje od raka umire najmanje 10 posto više ljudi od europskog prosjeka. Glavni čimbenici rizika koji su specifično vezani za pojedine karcinome su pušenje, loša prehrana, manjak vitamina i minerala, konzumacija alkohola, manjak tjelesne aktivnosti, sunčanje, pretilost i infekcije.

Zahvaljujući zajedničkoj inicijativi KUZ-a i UPUZ-a, dio prihoda od povišenja cijena potrebno je izravno usmjeriti u onkologiju, tj. u preventivne aktivnosti i programe ranog otkrivanja zloćudnih bolesti, ali i na njihovo pravodobno i adekvatno liječenje.

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu i voditelj Platforme Onkologija
Ivica Belina, prof. edukac. rehab.
mob: 099/3420-350

2017-01-09T11:51:26+00:00 9. siječnja 2017|Categories: Poskupljenje štetnih proizvoda, Tiskovna konferencija, Zdravi fond|