Poziv na Javnu tribinu. „ Novosti u liječenju raka pluća“

Poziv na Javnu tribinu. „ Novosti u liječenju raka pluća“

Hrvatsko torakalno društvo poziva Vas na javnu tribinu „Novosti u liječenju raka pluća“, koja će se održati u četvrtak, 01. ožujka u 10:30 sati, u prostorijama Hrvatskog torakalnog društva „Toraks“,  Dukljaninova 3, Zagreb.

Bolesnicima koji boluju od raka pluća nemalih stanica, od 1. ožujka ove godine u Hrvatskoj će biti dostupna četiri inovativna lijeka, nove terapije koje se već standardno koriste u liječenju raka pluća nemalih stanica u razvijenim zemljama. Odlukom Upravnog vijeća HZZO-a ovi lijekovi uvrštavaju se u Osnovnu listu lijekova, odnosno u Popis posebno skupih lijekova.

Upravo s ciljem da dodatno informiraju i educiraju javnost o suvremenim metodama liječenja raka pluća koje su odsad dostupne i u našoj zemlji, Hrvatsko torakalno društvo poziva Vas na javnu tribinu „Novosti u liječenju raka pluća“.

O problemu bolesti raka pluća u Hrvatskoj govorit će tim vrhunskih stručnjaka koji se svakodnevno susreću s pacijentima oboljelima od ove bolesti:

    • Akademik Miroslav Samaržija: Rak pluća kao javnozdravstveni problem
    • prof.dr.sc. Marko Jakopović: Nove mogućnosti liječenja raka pluća
    • prof.dr.sc. Sven Seiwerth: Uloga patohistologije u liječenju raka pluća
    • Sandra Karabatić, mr. sestrinstva, udruga Jedra: Zdravstvena njega bolesnika s rakom pluća
    • Ivica Belina, Koalicija udruga u zdravstvu: Rak pluća-najveći izazov Nacionalnog plana borbe protiv raka

U Hrvatskoj se godišnje otkrije oko 3.000 novih bolesnika s rakom pluća, a prema dostupnim statistikama, petogodišnje preživljenje naših pacijenata je manje od 10 posto. Danas rak pluća više ne mora biti smrtonosna, već u dijelu bolesnika kronična bolest, zahvaljujući terapijskim dostignućima i mogućnostima kakva se odsad primjenjuju i u liječenju hrvatskih pacijenata.

Hrvatsko torakalno društvo TORAKS neprofitna je organizacija osnovana 2009. godine koja objedinjuje pulmologe, onkologe, interniste, citologe, torakalne kirurge, radiologe, bazične znanstvenike, liječnike obiteljske medicine te medicinske sestre koji zajednički skrbe o oboljelima od plućnih bolesti iz cijele Hrvatske. Cilj djelovanja društva TORAKS je povećanje svijesti građana o bolestima pluća i prsnog koša koje spadaju među najčešće i najzloćudnije bolesti današnjeg civiliziranog svijeta.