Peticija za nastavak rada HHMS uručena ministru zdravlja

Peticija za nastavak rada HHMS uručena ministru zdravlja

Ministar zdravlja doc.dr.sc. Dario Nakić, dr. med., primio je danas izaslanstvo podnositelja peticije za nastavkom rada helikopterske hitne medicinske službe u sastavu: Mladen Tureček i Dubravko Šmigmator ispred Udruge sigurnost u prometu, Željko Marković iz Udruge obitelji stradalih u prometu te Ivica Belina ispred Koalicije udruga u zdravstvu.
Izaslanstvo je predalo ministru peticiju s prikupljenih 11 858 potpisa u digitalnom obliku te ga pritom upoznalo s idejom i ciljevima same peticije. Ministar se složio s nužnošću nastavka djelovanja helikopterske hitne medicinske službe, ali ne i načinom kakav je bio definiran dosadašnjim Ugovorom o pružanju usluga helikopterske hitne medicinske službe u Republici Hrvatskoj, koji je bio na snazi od 9. rujna 2015. godine do 9. siječnja 2016. godine.

Na sastanku je ministar zdravlja također najavio dodatno uključivanje svih relevantnih čimbenika koji će zajednički doprinijeti definiranju najboljeg načina funkcioniranja navedene Službe vodeći se pritom realnim potrebama zdravstvenog sustava i raspoloživim financijskim sredstvima.

Ministarstvo zdravlja ističe kako je cilj daljnji razvoj projekta, a ne polemika.
Predstavnici udruga objasnili su kako nisu došli lobirati za dodjelu ugovora ni jednom izvršitelju usluga HHMS-a, već za nastavak i proširenje, te razvoj održive HHMS službe na području Republike Hrvatske.
Istom su prilikom usmenim i pismenim putem od Ministarstva zdravlja zatražili evaluacijsko izvješće o provedenom pilot-projektu.