Kongres “Problem oslabljene funkcije mjehura – MOJA MALA TAJNA”

Kongres “Problem oslabljene funkcije mjehura – MOJA MALA TAJNA”

Koalicija udruga u zdravstvu, u partnerstvu s udrugom PROMJENA i Institutom za žensko zdravlje organiziraju kongres “Problem oslabljene funkcije mjehura – MOJA MALA TAJNA” u hotelu Osijek, u Osijeku, u periodu od 9. do 12. veljače 2017.

Tema kongresa je oslabljena funkcija mjehura, odnosno urinarna inkontinencija, kao prilično učestali zdravstveni problem, o kojem se rijetko govori. Namjera nam je podići svijest stručne i opće javnosti o problemu urinarne inkontinencije kod oba spola i svih dobnih skupina, načinima njenog prepoznavanja i dijagnosticiranja, te mogućnostima liječenja ili zbrinjavanja kako ovaj problem ne bi imao negativne učinke na kvalitetu života osobe pogođene urinarnom inkintinencijom. Urinarna inkontinencija je skoro uvijek posljedica neke druge osnovne, izlječive bolesti i često se bolesnici odluče ne požaliti svome liječniku na probleme koje imaju.

Namjera nam je i destigmatizirati inkontinenciju i osloboditi osobe koje su njome pogođene stida, kako bi otvoreno razgovarali sa svojim liječnikom. Vrlo često upravo zbog stida, pacijentice i pacijenti ne razgovaraju s liječnikom o ovom problemu, te laka i lječiva urinarna inkontinencija prelazi u tešku i kroničnu, s dalekosežnim negativnim utjecajem na kvalitetu života osobe pogođene ovim problemom. Inkontinencija je u najvećem broju slučajeva izlječivo stanje u svim dobnim skupinama.

Podaci nam govore da oko trećina žena ima problem s nekom vrstom inkontinencije; 14-20% mladih žena i 65% žena u menopauzi i postmenopauzi, te je taj problem prisutan kod 26% žena u dobi od 30 do 59 godine, te kod 30% žena u dobi od 60 i više godina. Kod muškaraca je ona znatno rjeđa, zahvaljujući strukturi muškog urinarnog trakta, ali 17% muškaraca u dobi iznad 60 godina se s njom susreće, a s porastom dobi, ta brojka raste. Inkoninencija se javlja i u djece, kod oko 10% petogodišnjaka, 5% desetogodišnjaka i 1% osamnaestogodišnjaka, te je dvostruko učestalija kod djevojčica nego kod dječaka. Posebnu skupinu osoba pogođenih problemom urinarne inkontinencije čine osobe s invaliditetom, osobe s kroničnim bolestima i palijativni bolesnici, te želimo naglasiti i taj problem.

Kome je kogres namijenjen:

  • Liječnicama / liječnicima obiteljske medicine
  • Specijalisticama / specijalistima ginekolozima i ginekourolozima
  • Specijalisticama / specijalistima urolozima
  • Liječnicama / liječnicima svih specijalnosti koji se susreću s ovim problemom
  • Medicinskim sestrama i tehničarima
  • Njegovateljicama / njegovateljima
  • Članovima obitelji koji pružaju skrb oboljelim osobama
  • Predstavnicama / predstavnicima udruga pacijenata

Program kongresa

Prijavnica

Save

2017-01-17T09:01:35+00:00 17. siječnja 2017|Categories: Inkontinencija, Institut za žensko zdravlje, Koalicija udruga u zdravstvu, Kongres, Promjena|