Javna rasprava „Pristup zdravlju – pravo ili milost?“

Javna rasprava „Pristup zdravlju – pravo ili milost?“

Pozivamo Vas da nam se pridružite u utorak 5. prosinca u Kinu Europa i podržite Blagdanske zahtjeve Koalicije udruga u zdravstvu za bolji pristup zdravlju u 2018. godini.

Utorak, 5. prosinca, 10 – 12h, dvorana Müller

Javna rasprava „Pristup zdravlju – pravo ili milost?“

Predstavljanje Blagdanskih zahtjeva Koalicije udruga u zdravstvu za bolji pristup zdravlju u 2018. godini i javna rasprava

Uvodničari:

  • Ivica Belina, Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu
  • Mag.iur. Antonija Ivančan, Katedra za europsko javno pravo, Pravni fakultet u Zagrebu
  • Dr.sc. Ana Bobinac, Sveučilište u Rijeci, autorica izvještaja o javnim politikama u zdravstvu „Pristup zdravstvenim uslugama“
  • Dr. sc. Aleksandar Džakula, Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar
  • Moderatorica: Sandra Benčić, CMS i zaklada SOLIDARNA
  • Suorganizatori: Koalicija udruga u zdravstvu, Zaklada SOLIDARNA i Centar za mirovne studije

Koalicija udruga u zdravstvu predstavit će medijima, političarima i javnosti svoju Blagdanske zahtjeve za bolji pristup zdravlju u 2018. godini, definirane kao prioritetne i izvedive u narednih godinu dana, ukoliko za to postoji politička volja, temeljem recentnog izvještaja o pristupačnosti zdravstvenih usluga dr. sc. Ane Bobinac koji po prvi puta hrvatski zdravstveni sustav analizira s obzirom na zdravstvene potrebe i ustavno načelo ravnopravnosti svih građana i građanki. Cilj je ove javne rasprave detektirati zakonska uporišta, praktične prepreke i konkretne prilike za lakši i bolji pristup zdravstvenoj zaštiti za sve građane Hrvatske, u kontekstu ustavnopravnog poretka RH i europskog javnog prava s jedne strane te modela upravljanja i financiranja zdravstvenim sustavom koji kontinuirano generira nejednakosti, loše ishode liječenja i financijske gubitke.

Utorak, 5. prosinca, 12-14h, dvorana Müller

Projekcija dokumentarnog filma Roberta Zubera”Život za milijun dolara”(78′) i razgovor s autorom

Projekciju filma i razgovor s redateljem Robertom Zuberom organiziramo pod geslom „Ne ponovilo se!“, kao podsjetnik na tragične scenarije kada hrvatski zdravstveni sustav ne uspijeva adekvatno odgovoriti na kritične zdravstvene potrebe te podržati članove obitelji pacijenata koji izloženi očaju i prepušteni sami sebi, spas traže u humanitarnim akcijama i samostalnoj potrazi za šansom za život u inozemstvu.

Utorak, 5. prosinca, 20h – 22h, dvorana Müller

„Roditelji u borbi za šansu za život svoje djece – projekcija filma i razgovor

Projekcija dokumentarnog filma „Pacijentica“ (78′) kolumbijskog redatelja Jorgea Caballera i razgovor s roditeljima djece oboljele od malignih bolesti

  • Moderatorica: Maja Sever
  • Suorganizatori: Zaklada SOLIDARNA i udruga Krijesnica

Dokumentarni film „Pacijentica“ prati sredovječnu ženu koja danonoćno skrbi o svojoj 23-godišnjoj kćeri, oboljeloj od raka, strpljivo se probijajući se kroz birokratski labirint kolumbijskog zdravstvenog sustava, u dnevnim interakcijama sa susretljivim no daleko preopterećenim zdravstvenim radnicima. Ovaj film je tiho priznanje i slavljenje ljudske otpornosti u svjetlu najteže životne situacije bolesti vlastitog djeteta.

Nakon filma, u suradnji s udrugom Krijesnica, uz gostovanje članova različitih udruga u zdravstvu, održat će se razgovor s roditeljima djece oboljele od malignih i drugih bolesti bolesti o njihovim iskustvima borbe za šansu za život njihove djece i prijedlozima kako zdravstveni sustav učiniti što ljudskijim i podržavajućim za obitelji pacijenata. Razgovor će moderirati Maja Sever.

Ovaj okrugli stol zaklada SOLIDARNA organizira kao izraz poštovanja prema obiteljima djece oboljele od neuroblastoma i zahvalnosti prema svih 32 740 potpisnika građanske peticije „Svako bolesno dijete ima pravo na šansu za život“ koja je u lipnju ove godine polučila uspjeh – umjesto humanitarne akcije i improvizacija, Vlada RH i javnozdravstveni sustav su, zahvaljujući snažnom i jasnom pritisku javnosti i medija, unatoč početnom otporu, osigurali financije za liječenje svu djecu iz Klaićeve za koju su njihovi liječnici i vodeći specijalisti utvrdili da su kandidati za imunoterapiju.

2017-12-04T09:26:12+00:00 3. prosinca 2017|Categories: Javna rasprava, Novosti, Okrugli stol, Pristup zdravlju - pravo ili milost?|