Edukativna radionica za udruge „Informirani pristanak“

Edukativna radionica za udruge „Informirani pristanak“

Europa Donna Hrvatska  i Koalicija udruga u zdravstvu organiziraju  edukaciju i radionicu za udruge pacijenata, u čijem se liječenju primjenjuje biološka terapija.  Cilj edukacije i radionice jest povećanje sigurnosti pacijenata koji se liječe biološkom terapijom, osobito u slučajevima uvođenja i promjene terapije (originalnog biološkom lijeka drugim originalnim biološkim lijekom, originalnog biološkog lijeka biološki sličnim lijekom, biološki sličnog lijeka drugim biološki sličnim lijekom, ili bilo kojom drugom kombinacijom) ili u slučajevima propisivanja biološki sličnog lijeka, osobito lijeka pod pojačanim praćenjem EMA-e.

Namjera nam je zajednički snažno zagovarati uvođenje Informiranog pristanka u gore navedenim situacijama, kako bi pacijenti bili s jedne strane upoznati s omjerom koristi i rizika u slučaju propisanog liječenja, te kako bi sami mogli donijeti odluku hoće li na takvo liječenje pristati.

Edukacija i radionica održati će se u prostorijama BIzKoshnice, Ilica 71/1, Zagreb, u ponedjeljak  11. prosinca  2017. godine, s početkom u 17,00 h.

Predavač na edukaciji bit će izvanredni profesor, dr. sc. Robert Likić , pomoćnik voditelja doktorskog studija Biomedicina i zdravstvo, iz KBC-a Zagreb, Klinike za unutarnje bolesti, Zavod za kliničku farmakologiju. Tema predavanja prof. Likića je „Informirani pristanak“.

Nakon uvodnog predavanja, održat ćemo radionicu na kojoj ćemo dogovoriti sadržaj Informiranog pristanka koji bi pacijenti dobivali prilikom propisivanja biološke terapije. Uvođenje Informiranog pristanka zatražit ćemo od Ministarstva zdravstva i HALMED-a.

Po završetku radionice, održat će se malo druženje uz okrjepu.

Konačni oblik Informiranog pristanka, i potrebu zaštite sigurnosti pacijenata prilikom propisivanja biološke terapije javnosti ćemo predstaviti na konferenciji za medije.

S poštovanjem,

Predsjednik KUZ-a:
Ivica Belina

Predsjednica Europa Donna Hrvatska:
Vesna Ramljak