Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi

Loading Events
  • This event has passed.

Obilježava se kako bi se dala potpora hospicijima i palijativnoj skrbi diljem svijeta. Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi obilježava se druge subote u listopadu, svake godine, kako bi se dala podrška hospicijskoj i palijativnoj zdravstvenoj skrbi, širom svijeta.

Palijativna skrb pristup je kojim se bolesnicima suočenim sa smrtonosnom bolešću i njihovim obiteljima unapređuje kvaliteta života. Čini se to kroz sprječavanje i olakšavanje simptoma sredstvima ranog otkrivanja, procjene i liječenja boli, te kroz olakšavanje ostalih psihičkih, psihosocijalnih i duhovnih problema (Svjetska zdravstvena organizacija, 2002.). Ova vrsta skrbi odnosi se na područje zdravstvene zaštite koje se bavi sprječavanjem i ublažavanjem patnje bolesnika. Za razliku od hospicijske skrbi, palijativna medicina je prikladna za bolesnike u bilo kojoj fazi bolesti, uključujući oboljele od izlječive bolesti te kroničnih bolesti, kao i pacijente koji se bliže kraju života. Palijativna medicina koristi multidisciplinarni pristup skrbi za bolesnika, oslanjajući se na liječnike, farmaceute, medicinske sestre, svećenike, socijalne radnike, psihologe i druge srodne zdravstvene stručnjake tijekom izrade plana o ublažavanju patnje u svim segmentima života pacijenta. Ovakva multidisciplinarnost omogućuje timski pristup palijativnoj skrbi tijekom rješavanja fizičkih, emocionalnih, duševnih te socijalnih briga koje se javljaju s napredovanjem bolesti.
Hospicij je i filozofija skrbi i moderna zdravstvena ustanova s nizom sistema pružanja pomoći ljudima na kraju života. Predstavlja jednu od ustanova u kojoj se provodi palijativna skrb.

U Republici Hrvatskoj palijativnu skrb treba 30 tisuća ljudi godišnje, a dobije ju tek nekoliko stotina.